Minimal Impact Parking Addition
       
     
Circulation Diagram
       
     
Basalt Retaining Wall
       
     
Pedestrian Bridge from Site Salvaged Cedar
       
     
Bridge
       
     
Urban Timberworks Studio
       
     
Habitat Restoration Diagram
       
     
Integrated Stormwater Area
       
     
Native Planting Diagram
       
     
 Minimal Impact Parking Addition
       
     
Minimal Impact Parking Addition

Firm: Walker Macy

Role: Senior Project Manager and Senior Designer

Location: Portland, Oregon

Completion Date: 2012

Collaborators: HHPR Civil Engineers, Portland, Oregon, Cascadian Construction, Hillsboro, Oregon, Urban Timberworks, Portland, Oregon

As Senior Project Manager and Lead Designer at Walker Macy, Dorothy led the design of this parking area at Lewis and Clark College, which works with the institutions sustainable practices. The parking is gently tucked into existing woods, removing as few trees as possible, and requiring extensive construction oversight. The design also utilizes local basalt, permeable pavers, recycled asphalt and wood repurposed from site trees. Stormwater planting and native understory planting replaces invasive ivy and improves habitat.

Circulation Diagram
       
     
Circulation Diagram
Basalt Retaining Wall
       
     
Basalt Retaining Wall

 

 

Pedestrian Bridge from Site Salvaged Cedar
       
     
Pedestrian Bridge from Site Salvaged Cedar
Bridge
       
     
Bridge
Urban Timberworks Studio
       
     
Urban Timberworks Studio
Habitat Restoration Diagram
       
     
Habitat Restoration Diagram
Integrated Stormwater Area
       
     
Integrated Stormwater Area
Native Planting Diagram
       
     
Native Planting Diagram