Firm:  Nelson Byrd Woltz Landscape Architects   Role:  Senior Designer   Location:  Healdsburg, California   Completion:   2010   Collaborators:  Wick Design, San Francisco California,  Wade Design, Earthtone Construction   For the Medlock Ames Tasting Room, Dorothy was the Senior Designer at Nelson Byrd Woltz Landscape Architects. The Alexander Valley Store, in Healdsburg, CA, a landmark for the town, was purchased by a local biodynamic vineyard. The program was to design a tasting room and bar, with a landscape that supported their organic wine practice, both functionally and philisophically.   The grade of the site was raised, and all stormwater drained into central bioswales, giving stormwater a major role in organizing the site.  Drawing from farm materials, the palette of galvanized steel and recycled wood slats from an existing fence worked with both the interior and exterior of the tasting room.  Repurposed telephone poles create a space for a table with a galvanized wine trough. The poles reference the vineyards wine support systems and create a flexible space. The poles are tucked in 30 year old olive trees, salvaged from a former olive orchard, creating a playful interplay between the olive trees and the poles. Throughout the site, the material language is simple and direct: Galvanized steel, repurposed wood, board formed concrete and concrete pavement.   
       
     
Stormwater Planter and Event Space
       
     
Edible Garden in Custom Galvanized Planters
       
     
Tasting Area within Olive Grove
       
     
Wine Table
       
     
Custom Bench, Deck and Covered Terrace
       
     
Board Form Walls and Screen at Speakeasy
       
     
Planting
       
     
Board Form Walls with Olive Trees and Shed
       
     
  Firm:  Nelson Byrd Woltz Landscape Architects   Role:  Senior Designer   Location:  Healdsburg, California   Completion:   2010   Collaborators:  Wick Design, San Francisco California,  Wade Design, Earthtone Construction   For the Medlock Ames Tasting Room, Dorothy was the Senior Designer at Nelson Byrd Woltz Landscape Architects. The Alexander Valley Store, in Healdsburg, CA, a landmark for the town, was purchased by a local biodynamic vineyard. The program was to design a tasting room and bar, with a landscape that supported their organic wine practice, both functionally and philisophically.   The grade of the site was raised, and all stormwater drained into central bioswales, giving stormwater a major role in organizing the site.  Drawing from farm materials, the palette of galvanized steel and recycled wood slats from an existing fence worked with both the interior and exterior of the tasting room.  Repurposed telephone poles create a space for a table with a galvanized wine trough. The poles reference the vineyards wine support systems and create a flexible space. The poles are tucked in 30 year old olive trees, salvaged from a former olive orchard, creating a playful interplay between the olive trees and the poles. Throughout the site, the material language is simple and direct: Galvanized steel, repurposed wood, board formed concrete and concrete pavement.   
       
     

Firm: Nelson Byrd Woltz Landscape Architects

Role: Senior Designer

Location: Healdsburg, California

Completion:  2010

Collaborators: Wick Design, San Francisco California,  Wade Design, Earthtone Construction 

For the Medlock Ames Tasting Room, Dorothy was the Senior Designer at Nelson Byrd Woltz Landscape Architects. The Alexander Valley Store, in Healdsburg, CA, a landmark for the town, was purchased by a local biodynamic vineyard. The program was to design a tasting room and bar, with a landscape that supported their organic wine practice, both functionally and philisophically. 

The grade of the site was raised, and all stormwater drained into central bioswales, giving stormwater a major role in organizing the site.

Drawing from farm materials, the palette of galvanized steel and recycled wood slats from an existing fence worked with both the interior and exterior of the tasting room.

Repurposed telephone poles create a space for a table with a galvanized wine trough. The poles reference the vineyards wine support systems and create a flexible space. The poles are tucked in 30 year old olive trees, salvaged from a former olive orchard, creating a playful interplay between the olive trees and the poles. Throughout the site, the material language is simple and direct: Galvanized steel, repurposed wood, board formed concrete and concrete pavement.

 

Stormwater Planter and Event Space
       
     
Stormwater Planter and Event Space

“Rustic modern. This is amazingly detailed, both quiet and painterly. The materiality of the project is authentic, beautiful, and calm."

—ASLA 2013 Professional Awards Jury

Edible Garden in Custom Galvanized Planters
       
     
Edible Garden in Custom Galvanized Planters
Tasting Area within Olive Grove
       
     
Tasting Area within Olive Grove
Wine Table
       
     
Wine Table
Custom Bench, Deck and Covered Terrace
       
     
Custom Bench, Deck and Covered Terrace
Board Form Walls and Screen at Speakeasy
       
     
Board Form Walls and Screen at Speakeasy
Planting
       
     
Planting
Board Form Walls with Olive Trees and Shed
       
     
Board Form Walls with Olive Trees and Shed